Chuť Balkánu, sladké figy vo výbornom koláčiku. Vyskúšajte recept!
1. Zmiešame všetky suroviny na cesto okrem žĺtkov a vody. Maslo by malo byť zmäknuté. Vznikne sypké cesto. Ku nemu sa pridajú žĺtka a troška vody a vypracuje sa vláčne cesto.
2. Cesto sa rozdelí na dve časti, roztlačí sa na dve hrubšie placky, zabalí sa do fólie a nechá sa odpočinúť v chladničke 1 hodinu.
3. Cesto robievam v dvoch malých tortových formách. Keď sa vyberie cesto z chladničky, rozbalíte ho. Spodná fólia sa ponechá a zvrchu sa prikryje ďalšou fóliou. Medzi nimi sa vyvaľká na požadovanú veľkosť a hrúbku.
4. Jedna fólia sa stiahne a cesto sa vloží stranou nepokrytou fóliou do formy. Z hornej strany, ktorá je pokrytá fóliou sa dá cesto dobre pritlačiť ku stenám formy a hlavne upraviť v rohoch formy. Horná fólia sa stiahne a cesto sa na okrajoch nožom zarovná, tak aby vznikol rovnomerný nižší okraj.
5. Rúra sa zohreje na 170°C. Cesto sa popichá vidličkou a dá sa piecť na 20 minút. Potom sa potrie rozšľahaným žĺtkom a ešte sa 7 minút dopečie.
6. Kým sa cesto pečie pripravíme si figovú zmes, tak že sušené figy, ríbezľový džem a figový džem rozmixujeme v mixéri. Vznikne mierne tekutá zmes.
7. Po dopečení cesta, vytvorený korpus potrieme figovou zmesou a dekoratívne rozložíme na povrchu štvrťky čerstvých fíg. Vložíme opäť do rúry a necháme trocha zapiecť asi 5-10 minút. Po vybratí ešte figy potrieme figovým džemom a posypeme jemne práškovým cukrom.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Chuť Balkánu, sladké figy vo výbornom koláčiku. Vyskúšajte recept!
120 g | Palmarín |
---|---|
220 g | hladkej múky |
75 g | Práškový cukor |
1 štipka | soľ |
2 g | žĺtok |
1 troška | voda |
150 g | sušených fíg |
100 g | džem ríbelový |
100 g | figového džemu |
12 ks | figy čerstvé |