Chcete pre zmenu potešiť babičku vy? Prekvapte ju vlastnoručne upečenou jablkovou tortou.
1. Príprava cesta: Ošúpané a nastrúhané jabĺčka zasypeme 5 lyžicami krupice, premiešame a necháme postáť.
2. Medzitým si vymastíme a strúhankou vysypeme 2 tortové formy. Môže sa piecť aj v jednej, ale tento druh korpusu sa obtiažnejšie prekrajuje, lebo je vlhký. Rúru nastavíme na 170 - 180 °C.
3. Mleté orechy (alebo mandle) si nasucho opražíme na panvici, po odstavení primiešame 3 lyžice kakaa a necháme vychladnúť. Vymiešame žĺtka so 150 g cukru a bielka na tuhý sneh.
4. Do jabĺčok primiešame žĺtkovú hmotu, potom pomaly pridávame orechy s kakaom a prášok do pečiva. Na koniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C 35 - 40 minút, kým sa cesto nezačne odlučovať od bokov formy.
6. Príprava krému: Rozpustíme Heliu s vodou, pomaly primiešavame 150 g preosiateho cukru a kakao. Varíme za stáleho miešania do zovretia. Odstavíme a občas premiešame, kým vychladne.
7. Korpus po vytiahnutí z rúry potrieme džemom. Vychladnutý krém nanášame na vychladnutý korpus. Polovicu krému medzi 2 korpusy, polovicu na vrch a boky torty.
8. Ozdobíme praženými mandľovými lupienkami (alebo ľubovoľne podľa chuti) a podávame so šľahačkou.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Chcete pre zmenu potešiť babičku vy? Prekvapte ju vlastnoručne upečenou jablkovou tortou.
150 g | Helia |
---|---|
360 g | cukor práškový |
5 lyžica | detská krupica |
9 g | kypriaci prášok do pečiva |
6 lyžica | kakao |
malinový džem | |
100 g | orechy mleté |
50 g | mandľové lupienky opražené |
120 g | jablká |
soľ | |
3 lyžica | voda |