Chutný makový koláč na každú príležitosť s možnosťou variovať a namiesto jabĺk pridať višňe či hrozienka. Pripravte si aj vy tento makový koláč podľa fotopostupu.
1. Všetky suroviny na cesto zmiešame, pokiaľ nám nevznikne jednotné cesto.
2. Rozdelíme si ho na dve časti. Tú väčšiu časť (asi 2/3) použijeme na spodok koláča. Rozvaľkáme ho a opatrne prenesieme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej okrúhlej formy (18 – 20 cm). Cestom vyložíme aj bočné steny formy.
3. Pripravíme makovú plnku tak, že zmiešame pomletý mak, cukor, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a prilejeme horúce mlieko. Ak sa nám zdá plnka trochu riedka, necháme ju chvíľu na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa prebytočná voda neodparí. Po odstavení z ohňa pridáme nastrúhané jablká, zamiešame a dáme rovnomerne na cesto.
4. Menšiu časť cesta, ktorú sme si odložili bokom, rozvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary, ktoré poukladáme na makovú plnku.
5. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov, kým koláč nechytí hnedastý nádych (zhruba 30 – 40 minút).
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Chutný makový koláč na každú príležitosť s možnosťou variovať a namiesto jabĺk pridať višňe či hrozienka. Pripravte si aj vy tento makový koláč podľa fotopostupu.
cesto | |
---|---|
150 g | Palmarín |
250 g | múka hladká |
40 g | cukor práškový |
1 ks | vanilkový cukor |
1 ks | vajce |
plnka | |
---|---|
3 ks | jablká |
150 g | mak |
80 g | cukor práškový |
1 štipka | škorica mletá |
1 lyžička | citrónová kôra strúhaná |
1 ks | vanilkový cukor |
2 dl | mlieko |