Najlepšie rodinné sviatočné raňajky. Pravá mramorová vianočka z dvojfarebného cesta. Pripravená podľa fotoreceptu, len pre vás.
1. Múku a práškový cukor preosejeme do misy, z trošky teplého mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások, Palmarin rozpustíme. Do múky s cukrom pridáme kvások, žĺtka, vajíčko, maslo, citrónovú kôru, soľ a teplé mlieko, vypracujeme lesklé vláčne cesto, poprášime múkou a dáme kysnúť na teplé miesto aspoň hodinu, cesto je maslové, troška mu to bude trvať kým nakysne. Po nakysnutí cesto rozdelíme na polovicu, jednu polovicu premiesime a necháme prikrytú naďalej odpočívať, druhú polovicu tiež rozdelíme na polovicu a jednu časť odložíme, druhú zafarbíme kakaom, tak, že kakao v miske rozmiešame s mliekom na kašičku, do toho vložíme cesto a zapracujeme doňho kašičku, je to troška pracné, ale výsledok stojí za to :-) ak sa to moc lepí prisypeme múku.
2. Máme tri bochníčky cesta, jeden veľký biely, jeden malý biely a malý kakaový.
3. Veľký biely bochník rozdelíme na tri časti a rukami vyšúľame tri rovnako dlhé šulce, ja som mala 40cm, a ideme zapletať klasický vrkoč z troch prameňov, ale začíname od stredu.
4. Až po koniec, ten stlačíme a podsunieme pod vianočku, teraz je najlepšie otočiť celú pracovnú dosku, a dopliesť zvyšok vrkoča, upletený vrkoč prikryjeme a necháme odpočívať. Kakaový bochník rozdelíme na 4 časti, rozšúľame na 4 šulce rovnako dlhé ako základ vianočky, z troch upletieme kakaový vrkoč, jeden šulček si odložíme.
5. nakysnutý biely vrkoč preložíme na plech s papierom na pečenie, v strede po dĺžke zatlačíme rukou, aby nám vznikla priehlbinka, priehlbinku potrieme bielkom a vložíme do nej kakaový vrkoč, prikryjeme.
6. Posledný vrkoč upletieme kombinovaný z ostatého bieleho cesta a kakaového šulčeka.
7. Do kakaového vrkoča urobíme tiež priehlbinku, potrieme bielkom, vložíme kombinovaný vrkoč, prikryjeme a necháme pol hodinu nakysnúť
8. potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sekanými mandľami a hrozienkami, z každej strany od kraja do stredu zapichneme špajdlu, aby sa vianočka pri pečení nedeformovala.
9. Pečieme vo vyhriatej rúre v strede rúry, nie aby bol plech v strede, ale vianočka, tak plech bude v dolnej časti rúry, pečieme pomaly, aby sa vianočka prepiekla.
Najlepšie rodinné sviatočné raňajky. Pravá mramorová vianočka z dvojfarebného cesta. Pripravená podľa fotoreceptu, len pre vás.
150 g | Palmarín |
---|---|
1 g | polohrubá múka |
150 g | Práškový cukor |
150 g | Palmarin (zmäknutý) |
2 ks | žĺtok |
1 ks | vajce |
1 kocka | droždie |
1 lyžička | citrónová sušená kôra |
500 ml | mlieko vlažné |