Doma pripravené buchtičky môžu byť pre vaše deti milým spríjemnením školského vyučovania.
1. Príprava kysnutého cesta: na prípravu cesta použijeme 500 g polohrubej múky, droždie, 400 ml mlieka, 150 g kryštálového cukru, 200 g Palmarinu, 3 vajcia, 1 vanilínový cukor, štipku soli a citrónovú kôru podľa chuti. Zvyšné suroviny sa použijú na plnku. Malú časť tohto mlieka zohrejem tak, aby nemala teplotu viac ako 30 °C, pridáme trošku kryštálového cukru a droždie, prípadne poprášime múkou. Tento kvások necháme 10 - 15 minút vykysnúť.
2. Cesto rozdelíme na 4 bochníky. Každý bochník vyvaľkáme na múkou posypanej doske, potrieme rozpusteným Palmarinom (30 g), posypeme 1 vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom (100g ), škoricou, orechami a zrolujeme do roládky.
3. Roládku nakrájame na 2,5-3 cm kúsky, uložime nastojato na plech vystlaný papierom na pečenie a rukou roztlačíme na placku (hniezdo). Necháme ešte nakysnuť 15-20 min.
4. Pripravíme si zvyšnú múku, zvyšok zo 400 ml mlieka, 200 g Palmarinu, kryštálový cukor, štipku soli, 3 žĺtka a po vykysnutí kvások s nimi premiešame. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Počas kysnutia ho 2 - 3 krát premiesime, aby tak spevnelo a bolo pružné. Kysnuté cesto by malo byť vláčne a ľahko sa odlepovať od stien misky a od rúk.
5. Pečieme na 180 °C asi 20 minút. Hotové hniezda ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme horúcim mliekom zmiešaným s práškovým cukrom.
Zatiaľ nebola pridaná žiadna fotografia.
Ak máš fotografiu tohoto receptu, zaregistruj sa a získaj z toho plynúce výhody.
Doma pripravené buchtičky môžu byť pre vaše deti milým spríjemnením školského vyučovania.
230 g | Palmarín |
---|---|
40 g | droždie |
500 g | múka polohrubá |
250 g | cukor kryštálový |
120 g | vlašské orechy mleté |
2 ks | vanilínový cukor |
škorica mletá | |
soľ | |
1 ks | citrón |
400 ml | mlieko |
2 lyžica | mlieko |
3 ks | vajcia |